Dirigent

ard-2657-runia-38-bewerkt-3Het bestuur van Concertkoor KOV te Groningen heeft Leendert Runia (1955) benoemd tot dirigent, als opvolger van Bram van der Beek. Sinds 1 mei 2017 was Runia al als interim-dirigent verbonden aan het koor.

Runia is geboren in 1955 te Leeuwarden. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij fluit bij Peter van Munster aan het conservatorium in Groningen. In 1980 behaalde hij zijn diploma solospel. Tegelijkertijd studeerde hij orkestdirectie bij Alfred Salten. Deze studie zette hij voort aan de Musikhochschule in Freiburg bij Francis Travis. Hij richtte in 1984 het Noordelijk Vocaal Ensemble op, waarvan hij de dirigent is. Ook dirigeert hij onder meer het Sallands Bachkoor en het Noord Nederlands Concertkoor. Hij is als docent verbonden aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.