Concertkoor KOV

Concertkoor KOV (Katholieke Oratorium Vereniging) bestaat bijna 80 jaar. Op het repertoire staat geestelijke en wereldlijke muziek. Traditioneel zijn de concerten met het Noord Nederlands Orkest in De Oosterpoort te Groningen. Naast de grote concerten voert het koor ook kerkconcerten uit.

Sinds de oprichting in 1938 heeft Concertkoor KOV zich ontwikkeld tot een van de bekendste oratoriumkoren van Noord-Nederland. Het koor is ontstaan vanuit een katholieke voorgeschiedenis. Als kern van het repertoire heeft het koor de grote oratoria. Vrijwel alle grote oratoria heeft het koor uitgevoerd.

Concertkoor KOV wil uitdagen en vernieuwen. Daarom inspireert het koor zichzelf en het publiek met een gedurfd geestelijk en wereldlijk repertoire. Vernieuwing en traditie gaan daarbij op een bijzondere wijze samen. Er worden niet alleen werken uit de romantiek gezongen; regelmatig staan 20e en 21e eeuwse muziek op het programma en ook uitstapjes naar de Weense klassieken worden niet geschuwd.

Het koor telt ongeveer 100 leden. Het is een gemengd koor met ongeveer 35 sopranen, 35 alten en 30 tenoren en bassen. We maken bij sommige concerten gebruik van projectzangers. Binnen elke stemgroep wordt onderscheid gemaakt tussen hoge en lage stem. Er is een goede sfeer in het koor. ‘Plezier in zingen bindt ons.’

Tot 1 mei 2017 was  Bram vd Beek onze dirigent. Leendert Runia is zijn opvolger.  Sinds september 2015 is Victoria Dmitrieva onze repetitor. Zij begeleidt het koor tijdens de repetities op de piano.

Concerten met NNO

Traditioneel zijn de concerten in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen met begeleiding van het Noord Nederlands Orkest (NNO) en bekende solisten. Het NNO heeft aangegeven onze muziekkeuze altijd weer een uitdaging te vinden.

Kerkconcerten

Naast de grote concerten hebben ook kerkconcerten een plaats gekregen in de programmering. In deze concerten staat samenwerking met andere koren en orkesten centraal. De KOV heeft o.a. concerten  verzorgd met Pur Sang, het Twents Jeugd Symfonieorkest en het Politie Orkest Noord Nederland.

Geschiedenis

De Katholieke Oratorium Vereniging werd in 1938 opgericht door Bernard Sleumer. Hij was de eerste dirigent van het koor. Na 35 jaar KOV-dirigent geweest te zijn deed hij in 1973 de dirigeerstok over aan Chris Fictoor. In 2008 vierde Chris Fictoor zijn 35-jarig jubileum en nam hij afscheid als dirigent van het koor. Deze continuïteit van dirigenten heeft een positieve invloed gehad op de kwaliteit en de ‘hechtheid’ van het koor. Bram van der Beek heeft op 20 november 2008 Chris Fictoor als dirigent opgevolgd. Vanaf 1 mei 2017 heeft Leendert Runia deze functie van hem overgenomen.