Concertkoor KOV

Concertkoor KOV (Katholieke Oratorium Vereniging) vierde in 2018 haar 80-jarig jubileum. Op het repertoire staat geestelijke en wereldlijke muziek. Traditioneel zijn de concerten met symfonie orkesten in de Martinikerk, de Nieuwe Kerk of de Oosterpoort te Groningen. Naast de grote concerten voert het koor ook kerkconcerten uit.

Sinds de oprichting in 1938 heeft Concertkoor KOV zich ontwikkeld tot een van de bekendste oratoriumkoren van Noord-Nederland. Het koor is ontstaan vanuit een katholieke geschiedenis. Het koor heeft als kern  de grote oratoria (van romantiek tot de twintigste eeuw) op haar programma staan en heeft ze ook vrijwel allemaal uitgevoerd.

Concertkoor KOV wil niet alleen standaard werken uitvoeren, maar wil ook uitdagen en vernieuwen. Daarom inspireert het koor zichzelf en het publiek met een gedurfd geestelijk en wereldlijk repertoire. Vernieuwing en traditie gaan daarbij op een bijzondere wijze samen. Er worden niet alleen werken uit de romantiek gezongen; regelmatig staat 20e- en 21e-eeuwse muziek geprogrammeerd.

De vereniging telt ongeveer 90 leden. Het is een gemengd koor met ongeveer 30 sopranen, 30 alten en 30 tenoren en bassen. We maken bij sommige concerten gebruik van projectzangers. Binnen elke stemgroep wordt onderscheid gemaakt tussen de hoge en lage stem. Er is een goede sfeer in het koor. ‘Plezier in zingen bindt ons.’

Momenteel is Leendert Runia onze dirigent en Victoria Dmitrieva onze repetitor. Zij begeleidt het koor tijdens de repetities op de piano.

Concerten met Symfonieorkesten

De Oratoria worden veelal uitgevoerd met begeleiding van symfonieorkesten. Traditioneel waren dit concerten in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen met begeleiding van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Tegenwoordig laten we ons ook regelmatig begeleiden door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA).

 

Kerkconcerten

Naast de grote concerten hebben ook kerkconcerten een plaats gekregen in de programmering. In deze concerten staat samenwerking met andere koren en orkesten centraal. De KOV heeft o.a. concerten verzorgd met Pur Sang, het Twents Jeugd Symfonieorkest en het Politie Orkest Noord Nederland.

 

Geschiedenis

De Katholieke Oratorium Vereniging werd in 1938 opgericht door Bernard Sleumer. Hij was de eerste dirigent van het koor. Na 35 jaar KOV-dirigent geweest te zijn gaf hij in 1973 de dirigeerstok over aan Chris Fictoor. In 2008 vierde Chris Fictoor zijn 35-jarig jubileum en nam hij afscheid als dirigent van het koor. Deze continuïteit van dirigenten heeft een positieve invloed gehad op de kwaliteit en de ‘hechtheid’ van het koor. Bram van der Beek heeft op 20 november 2008 Chris Fictoor als dirigent opgevolgd. Vanaf 1 mei 2017 is Leendert Runia onze dirigent.